Gepekelde Beestong

 

RESEP VAN DIE DAG goedgunstig verskaf deur LAPA Uitgewers

Vandag se resep is uit die publikasie “Koljander, koljander so deur die Bosch” is

verskaf met komplimente van LAPA Uitgewers en die skryfster Annatjie Melck.

 

 

Gepekelde Beestong

 

JY HET NODIG

1 gepekelde beestong

1 groot ui, gehalveer

1 groot wortel, geskil en in groot stukke gesny

1 raap, geskil en in skywe gesny

1 selderystingel, in stukke gesny

10 heel swartpeperkorrels

6 heel wonderpeperkorrels

1 lourierblaar

 

MAAK DAN SO

1.  Plaas die tong in 'n swaarboomkastrol, bedek met koue water en verhit tot kookpunt.  Dreineer die tong en gooi die vloeistof weg.  Plaas dit weer in die kastrol en voeg koue water by. Verhit weer tot kookpunt, maar proe aan die water om vas te stel hoe sout dit is, want die watervlak moet nie die tong bedek tensy die tong baie sout is nie.

2. Voeg die res van die bestanddele by en laat die tong vir ± 1½ - 2 uur stadig kook tot sag.

3. Haal die tong uit die kookwater en dompel dit in koue water vir ± 10 minute.  Behou die warm water waarin die tong gekook is.

4. Haal die tong uit die koue water en verwyder die vel, beentjies of kliere onder die tong indien nodig.

5.  Plaas die skoon tong terug in die kookvloeistof en hou warm.

6.  Indien die tong koud bedien word, plaas dit in 'n houer waarin dit net pas en giet die kookvloeistof oor.  Laat dit koud word en stol.

7.  Indien dit warm bedien word, verhit die tong en kookvloeistof en voeg 200g piekeluie by.  Laat dit vir ongeveer 10 minute kook tot die uitjies gaar is.

8.  Sny die tong in skyfies en pak dit in 'n oondvaste bak.

9.  Voorverhit die oond tot 150ºC.

 

 

MY MA HET GESÊ

Maak seker dat die tong nie te sout is nie, so proe aan die kookvloeistof. Moet nie 'n pot sop kook nie; hou die hoeveelheid vloeistof dop